Triády v prvních třídách na naší škole

TRIÁDY – SPOLEČNÉ HODNOCENÍ ŠKOLNÍ PRÁCE ŽÁKA

Triádou se rozumí setkání žáka, jeho rodičů a třídního učitele.

Výhody triády v porovnání s třídní schůzkou učitele a rodičů.

Význam triády spočívá v tom, že se při projednávání výsledků vzdělávání dítěte setkají společně všichni aktéři výchovně vzdělávacího procesu – učitel, rodič a žák. Během schůzky mají všichni zúčastnění možnost se vyjádřit a sdělit svůj názor. Osobní setkání umožňuje sladit pohled na optimální podobu způsobu učení dítěte, přispívá k porozumění rodičů s učitelem. Triáda tak napomáhá předcházet případným nejasnostem a nedorozuměním, která mohou v komunikaci mezi učitelem a rodiči během školního roku nastat. Zároveň slouží (pokud to situace vyžaduje) k stanovení společného postupu při řešení případných vzdělávacích nebo výchovných problémů žáka.

Jak triáda probíhá?

Triádu vede učitel, ale triáda je především dialogem všech přítomných stran.
Nejdříve zhodnotí svoji práci ve škole žák. Učitel mu může návodnými otázkami pomoci, vede ho k tomu, aby se vyjádřil ke všem stránkám své školní práce (učení, vztahům se spolužáky i učiteli, zvládání školního režimu atd.).

Na sebehodnocení žáka navazuje učitel a doplňuje ho o svůj pohled. Vyzdvihne úspěchy žáka, upozorní, kde je potřeba se zlepšit a zároveň nabídne možnosti, jak toho dosáhnout. V případě potřeby učitel projedná i dlouhodobější problémy s chováním.

Následně dostávají prostor rodiče žáka – poskytnou svůj pohled na práci žáka, doplní ho případně o informace, které dle jejich názoru ovlivňují výsledky jejich dítěte. Rodiče mají v této chvíli možnost zeptat se učitele na metody a postupy, které se ve třídě používají, na způsoby hodnocení atd.

Triáda končí zhodnocením schůzky a dohodou o dalších krocích, pokud je potřeba něco ve vzdělávání dětí měnit. Tato dohoda by měla jasně vymezit, co kdo pro dosažení stanoveného cíle udělá (učitel – rodič – žák).

Všichni účastníci triády by měli dostat dostatečný prostor a společná schůzka by měla probíhat v klidném prostředí a přátelské atmosféře.