Vítězství Čtyřky na soutěži Kopidlenský kvíteček 2019

Střední škola zahradnická v Kopidlně pořádá pro základní školy soutěž Kopidlenský kvíteček. Letos proběhl v pátek 11. října již 26. ročník, ale naše škola se účastnila úplně poprvé.

Tříčlenné družstvo ve složení Daniela Ročková z 8. C, Amélie Brentnerová ze 7. A a Berta Pokorná ze 7. A jelo takzvaně na zkušenou.

Třemi soutěžními disciplínami bylo poznávání rostlin, test přírodovědných znalostí a volitelné téma. Daniela soutěžila v aranžování, kdy měla dozdobit přírodním materiálem malou tykev, Berta poznávala zahradnické nářadí a Amélie se zhostila sportovně zábavního úkolu.

Konkurence byla letos mimořádně početná, soutěže se účastnilo třináct základních škol. Jak při uvítání sdělila paní ředitelka, potěšilo ji, že úplně poprvé se letos zapojily všechny čtyři základní školy z Jičína.

Po skončení soutěže jsme si prohlédli celý nádherně vyzdobený areál zahradnické školy, kde bylo vše připraveno na následující výstavu Kopidlenský kvítek.

Přesně v poledne začalo vyhlašování výsledků. Začínalo se od třináctého místa, ve sportovní hale rostlo napětí. Naše družstvo ale stále jmenováno nebylo. Přál bych všem kantorům zažít krásný pocit, kterého se mi následně dostalo. Děvčata z naší školy, nováčci soutěže, Kopidlenský kvíteček vyhrála. Kromě diplomu a drobných dárků získala perníkové srdce s emblémem soutěže a nádherný dort od cukrářských učňů z Nové Paky.

Tím ale naše radost nekončila. Následovalo vyhlašování výsledků jednotlivců a absolutní vítězkou Kopidlenského kvítečku se stala naše Daniela Ročková.

Když nám následně přišla gratulovat paní učitelka z jiné školy, potěšila mě její slova, že děvčatům vítězství přeje i za jejich skromné a příjemné vystupování.

Přál bych si, aby jejich vítězství založilo tradici pravidelné účasti naší školy na této soutěži. Zároveň probíhá rybářská soutěž Kopidlenský kapřík a myslivecká soutěž Kopidlenský jelen. Pokud se příští rok na podzim najdou zájemci, můžeme do Kopidlna vyslat tedy tři soutěžní družstva.

Dovolte mi, abych touto cestou popřál Daniele, Bertě i Amélii k velkému úspěchu a poděkoval jim za vzornou reprezentaci naší školy. Jejich úspěch je o to cennější, že se na soutěž připravovaly úplně samy.

František Kynčl