Volba střední školy v 9. ročníku

Obě letošní devítky stojí tradičně před rozhodnutím, kam směřovat své kroky dál po základní škole. Jistě to není pro mnohé děti jednoduché rozhodnutí, a proto i škola se snaží být v tomto životním kroku dětem nápomocna.

9. ročník navštívil v září besedu na úřadu práce, kde dětem byly poskytnuty informace o aktuální situaci na trhu práce, jak se orientovat v nabídce škol, byly jim předány adresy webových stránek, kde je možné čerpat informace o přijímacím řízení a systému středních škol v ČR. Děti zajímala i náplň práce jednotlivých povolání. V říjnu putovaly kroky žáků na tradiční podzimní Burzu středních škol v Masarykově divadle v Jičíně, kde se jednotlivé střední školy z regionu prezentují. Ve škole v jedné z hodin děti 9. A dostaly nelehký úkol, kdy se měly zamyslet nad svými spolužáky a poradit druhému, jaké povolání by podle nich mohl vykonávat. Každý se snažil kamarádům pomoci. V následujících podzimních třídnických hodinách taktéž přijde na řadu beseda třídy na téma Výběr střední školy, mé schopnosti a zájmy, volba povolání ve spolupráci s paní školní psycholožkou a výchovnou poradkyní.

Pro rodiče žáků 9. ročníku vedení školy, výchovná poradkyně a třídní učitelé chystají v listopadu schůzku, kde budou předány informace k přijímacímu řízení. Konečné rozhodnutí ohledně volby střední školy je ale v rukou každého deváťáka.

Přejeme šťastnou volbu.