Zprávy žáků 5. tříd ke Dni dětí

Třída 5. A

Dne 1. 6. 2022 se na zahradě 4. ZŠ v Jičíně konal Den dětí pro žáky 1. stupně, jehož pořadateli a organizátory byly všechny páté ročníky. My páťáci jsme vyvinuli maximální snahu a úsilí, aby se akce vydařila. Po dobu dvou vyučovacích hodin se vždy dvě páté třídy staraly o své mladší spolužáky. A jak vlastně akce probíhala? Až na občasné promíchání dětí ve skupinkách (zachránila to čísla napsaná fixem na ruce), tekoucí rýmu (ochotně jsme darovali vlastní kapesníky), vodu nalitou v botě (usušila sluncem rozpálená lavička), explodující plechovku Relax drinku (konec školního roku jsme oslavili trochu dřív), ztrátu míčku kdesi ve křoví (nahrazen do okamžiku nálezu na chvíli šiškou, ovšemže tou ze stromu) šlo vše podle plánu. Užívali jsme si rozesmáté tváře svých mladších spolužáků, pochval vyučujících i díků od vedení školy. Děti braly disciplíny velmi vážně. To nás mile překvapilo. Také jsme zírali, jak mladší děti na pěti stanovištích prokazovaly nejen rychlost, obratnost a nebojácnost, ale i logické myšlení, rozhodnost, pevnou vůli, disciplinovanost a vzájemný respekt. My jsme jim na oplátku poskytli naše nápady, empatii, vstřícnost a porozumění. Také jsme se shodli na tom, že v životě není podstatné použít jen to naučené, ale i umět improvizovat, a někdy hodně rychle. Jsme si jistí, že při hodu míčkem na plechovku, při bowlingu, u misek s víčky při hře na Slepou bábu, s pingpongovou pálkou v ruce či na vododráze nebylo tento den důležité vítězství. O něj ve finále nikdo neusiloval. Výhra šla stranou. Nejdůležitější byly pro všechny úsměv ve tváři, pohoda a pocit štěstí, jež si všichni s sebou odnášeli domů.

Třída 5. B

Dne 1. 6. 2022 se konal Dětský den na 4. ZŠ v Jičíně. Všechno bylo dokonalé, než začalo pařit slunce. Organizátory byly děti z pátých tříd. Každá pátá třída se starala o pět stanovišť. Děti za každé stanoviště dostaly razítko. Všechny děti poslouchaly, ale objevilo se pár jedinců, kteří budou zřejmě s respektem k práci druhých bojovat nejen ve svém dětském, nýbrž i dospělém věku. Ty upřímně litujeme. Děti i vyučující tuto akci vyhodnotili jako vydařenou, oslavenci dostali za odměnu sušenky. Některé děti byly na škole v přírodě a bohužel si Den dětí neužily.

Třída 5. C

Dne 1. června 2022 žáci pátých tříd naší školy připravili pro mladší žáky nižších ročníků Dětský den. První čtyři vyučovací hodiny si děti vyzkoušely několik různých stanovišť. Byl to velmi zajímavý den nejen pro děti, jež soutěžily, ale i pro nás organizátory. Na konci Dětského dne čekalo pro děti ve třídách sladké překvapení. Myslíme si, že se akce všem líbila.

Třída 5. D

Dne 1. 6. 2022 se na 4. ZŠ v Jičíně konal Dětský den. Dopoledne od 8 do 11:30 hodin patřila školní zahrada prvnímu stupni. Organizátory byli žáci pátých tříd. Vymýšleli různá stanoviště a hry pro žáky prvních až čtvrtých tříd. Děti byly šťastné, ale někdy trochu neposlouchaly. Bylo deset stanovišť, pět z nich připravila 5. C a pět jich připravila 5. D. Na stanovištích se například házelo tenisákem na plechovky nebo na terč, hrál se fotbal apod. Děti dostávaly diplomy a bonbóny za to, že se s jakýmkoliv výsledkem soutěže na stanovišti zúčastnily. Všichni, jak organizátoři, tak i naši mladší spolužáci, jsme si tento den moc užili.