Předvánoční Drážďany

V prosinci mnozí němčináři z 9. ročníku využili možnost zúčastnit se exkurze do předvánočních Drážďan. Děti se seznámily s historií města, zhlédly významné architektonické památky, navštívily Zwinger a užily si adventní atmosféru. Na exkurzi byly předem připraveny z hodin němčiny, některé informace se dozvěděly taktéž po cestě autobusem. Přímo ve městě pak byla uspořádána soutěž mezi týmy, kdy po celý den děti řešily otázky týkající se informací o Dráźďanech, ale i německého jazyka. Paní ředitelka Blanka Kalátová Lisá a vyučující německého jazyka Daniela Havelková a Renata Doškářová velmi ocenily aktivitu dětí, jejich slušné vystupování a celkovou pohodovou atmosféru exkurze. V následujících řádcích si lze přečíst, jak adventní výlet zhodnotili deváťáci.

*

Celý výlet mi dodával vánoční pohodu. Když jsme vystoupili, byla jsem ohromena stavbami. Po celou dobu jsme dostávali razítka za správné odpovědi a překlady. Nejprve jsme šli do kostela Frauenkirche. Poznali jsme i další zajímavé budovy a památky, o kterých nám paní učitelka moc pěkně povídala. Také jsme se zastavili v obrazárně, kde jsme se mohli podívat na zajímavé staré obrazy. Součástí Zwingeru byl i matematicko-fyzikální salón, který mě zaujal více. Poté jsme si mohli něco koupit na vánočních trzích. Domů jsme si odvezli mnoho zážitků, dárků a potěšení, ale hlavně krásnou vánoční atmosféru.

Alice Vodseďálková, 9. C

*

Dne 12. prosince 2018 v 7,30 hod. jsme vyjeli do Drážďan. Po desáté hodině jsme vystoupili z autobusu v hlavním městě Saska u Labe. Jako první jsme zahlédli Semperovu operu. První památka, u které jsme se zastavili, byl Zwinger. Poté jsme prošli kolem Rezidenčního zámku s mincovnou a klenotnicí (Grünes Gewölbe). Následně jsme šli přes Neumarkt do kostela Frauenkirche, na jeho rekonstrukci byly použity i původní kamenné kostky z rozbombardovaného kostela. Když jsme vyšli z Frauenkirche, pokračovali jsme na Brühlskou terasu. Jakmile jsme vyšli z terasy, zahlédli jsme 102 metrovou fresku, která znázorňuje pochod saských kurfiřtů. Když jsme opustili fresku, vrátili jsme se do Zwingeru, kde jsme navštívili galerii se Sixtinskou madonou a matematicko-fyzikální kabinet. Potom jsme se dostali do Altmarktu, kde jsme si dali Bratwurst. Na konci výpravy jsme se stavili v Primarku.

A. Florian, J. Riegerová, K. Pluhařová, D. Novák z 9.B

*

Byl to pěkný výlet s velkými zážitky. Vánoční atmosféra byla vidět na každém kroku. Viděli jsme staré památky včetně Zwingeru a jeho výstavy obrazů a uměleckých děl, ale i novější architekturu. Drážďany jsou velmi pěkné město, ale o Vánocích jsou přímo okouzlující. Vánoční trhy, výzdoba a celková atmosféra dává městu krásnou tvář. Myslím, že to byl moc pěkný výlet. Doporučuji každému.

Jiří Pittner, 9. C

*

Už při odjezdu autobusu se celá exkurze vedla ve veselém duchu. A ten se s námi nesl celou dobu až do příjezdu ke škole. Po vystoupení z autobusu v historickém centru města jsme si udělali komentovanou prohlídku hlavních památek. Naši výpravu za historií jsme ukončili v obrazárně ve Zwingeru. Posléze jsme navštívili vánoční trhy a nakonec jsme šli do obchodního domu Primark. A to už byl téměř konec nepochybně jednoho z nejlepších školních výletů. Jak místa, která jsme navštívili, tak přístup paních učitelek, co s námi jely, byly velmi příjemné.

Jindřich Novotný, 9. C

*

Dne 12. 12. jsme se s ostatními devátými třídami vydali do německého města Drážďany. Cesta proběhla vcelku klidně a pohodově. Po příjezdu jsme byli ohromeni velikánskými stavbami a elegantně upraveným městem. Přestože naše chůze byla svižná, měli jsme dostatek času si vše prohlédnout a obdivovat, například galerii ve Zwingeru. Paní učitelka Daniela Havelková nám dělala úžasnou průvodkyni a paní učitelka Renata Doškářová skvěle doplňovala naše odpovědi na její záludné otázky. Domů jsme si odnesli hodně tašek s nákupy a nezapomenutelné vzpomínky.

Sabrina Sarková, 9. B

*

Výlet byl opravdu skvěle zorganizován, bylo to prostě úžasné. Všichni jsme byli moc rádi za vstřícnost paních učitelek. V Drážďanech panovala vánoční atmosféra. Vřele bych je doporučoval navštívit a hlavně se nebojte ochutnat výborné půlmetrové klobásy.

Tadeáš Trýzubský, 9. B

*

Výlet do Drážďan bych ohodnotila asi jako nejlepší exkurzi za těch devět let. Myslím, že všichni si to dost užili. Měli jsme dobrý pedagogický doprovod. Drážďany jsou krásné město. Hodně se mi líbila výzdoba města. Měli jsme velké štěstí, že bylo docela pěkné počasí.

Sabina Mizerová, 9. A