Archeopark pravěku Všestary

Dějepisná exkurze ve Všestarech
třídy 6. A a 6. C

Dne 7. prosince jsme navštívili archeopark ve Všestarech. Sraz jsme měli před školou v 7:45. Nasedli jsme do autobusu a asi za hodinu veselé jízdy jsme dorazili na místo.

První část prohlídky se konala uvnitř areálu. Prohlídka byla doprovázena výkladem, ze kterého jsme se dozvěděli zajímavé informace o depotech, jeskynních malbách, pravěké zvěři a pohřbívání. Poté jsme šli do kinosálu, kde nám průvodce pustil krátká videa o zpracovávání železné rudy, opracování pazourku, vyrábění nástrojů a keramice. Mohli jsme si prohlédnout oštěpy, kopí, pěstní klín, štíty, sekeru a další pravěké zbraně z různých období.

Druhá část prohlídky se konala venku. Nejdříve jsme si prohlédli nejstarší druh obydlí domek z kůží, klacků a mamutích kostí. Vyzkoušeli jsme si házet oštěpem na terč a průvodce k tomu měl hodně vtipných poznámek. Dále jsme obcházeli 4 stanoviště, kde jsme si mohli vyzkoušet nadrtit celozrnnou mouku, brousit kámen, obdělávat půdu a sekat dřevo bronzovou nebo železnou sekerou. Také nám průvodce vyprávěl o domech z doby železné o polozemnicích. Vždy, když nám průvodce položil nějakou otázku, hlasovali jsme o správné odpovědi.

Na exkurzi jsme se dozvěděli spoustu nových a zajímavých věcí a vyzkoušeli si různé činnosti. A co říci na závěr? Moc se nám tam líbilo!

Amélie Brentnerová, Josefa Špačková, Berta Pokorná, Timea Berná, žáci 6. A

*

Dějepisná exkurze do Archeoparku pravěku Všestary

Dne 7. prosince 2018 se konala dějepisná exkurze v archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové. Exkurze se zúčastnili žáci 6. A a 6. C.

V archeoparku jsme se dozvěděli spoustu informací o tom, jak se žilo v pravěku. Popisovali nám pravěk od doby kamenné až po dobu železnou. Nejdříve nám průvodci říkali různé zajímavé věci, poté jsme si je mohli vyzkoušet v praxi. Viděli jsme repliky zbraní a různých nástrojů, které používali lidé na našem území. Mohli jsme si i prohlédnout, jak pravěcí lidé bydleli, co jedli a jak žili.
Nejlepší bylo, že jsme si mohli spoustu věcí zkusit na vlastní kůži. Zjistil jsem, že život v pravěku nebyl vůbec lehký. Výlet se mi moc líbil.

Vojta Ježek, žák 6. C

*

Exkurze Archeopark pravěku Všestary

Dne 7. 12. 2018 se třídy 6. C a 6. A vydaly do Všestar do velmi pěkného archeoparku.

Rozdělili jsme se do dvou skupin. Byli jsme v kinosále, kde jsme se koukali na repliky předmětů z pravěku. Také jsme si prošli všechna patra archeoparku a povídali si o tom, jak například dříve pohřbívali. Prošli jsme i venkovní část, kde jsme se podívali do domů, které si v pravěku stavěli. Vyzkoušeli jsme si třeba mlít mouku nebo obrušovat kámen. I přes nepřízeň počasí se tato akce povedla. Škoda jen, že jsme z časových důvodů nemohli zavítat i do muzea Eduarda Štorcha.

Děkujeme paní učitelce za krásnou exkurzi.

Natálie Spurná, žákyně 6. C