Žáci ze Čtyřky se podívali na jičínský sběrný dvůr

Žáci čtvrtých tříd ZŠ Železnická zažili neobvyklou exkurzi. Navštívili jičínský sběrný dvůr. Podívali se, jak vypadá vytříděný papír či plast. Na závěr si vyzkoušeli správné třídění odpadu. Má to smysl. Správná separace usnadňuje život nám i budoucím generacím.

Největší zaujetí nastalo u třídící linky. „Teď mi řekněte, děti, jestli vám v naší třídící hale něco vadí?“ zeptal se posluchačů vedoucí sběrného dvora Tomáš Hrouda, který zastal roli průvodce. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a byla jednoznačná. „Smrad,“ konstatovali žáci. Údernější synonymum slova zápach. Následně se dozvěděli, že zápach ve třídící hale je důsledkem nesprávného třídění občanů. V barevných kontejnerech se totiž často objevují odpadky, které by měly jít do směsného odpadu. Tyto je třeba manuálně odstranit.

Někteří žáci zcela správně zodpověděli, že modrý kontejner je na papír, žlutý na plast a zelený na sklo. Řada z nich věděla, že třídíme také elektrozařízení, olej či textil. Na závěr byl pro ně připraven malý test. Každý si vybral jednu věc, určenou – lidově řečeno – na vyhození, a byl postaven před 6 „kontejnerů“, jejichž roli pro účely testu srdnatě zastoupily kartonové krabice. A bylo na žákovi, aby našel správnou odpověď na otázku klasika „Kam s ním?“.

Žáci se většinou nemýlili, i když některé chytáky je zaskočily. A proto si i na tomto místě připomeňme, že keramika (hrníčky, talíře) v žádném případě nepatří mezi sklo. Správně má jít do směsného odpadu. Tetrapak, čili krabice od nápojů, patří mezi plasty. Pozor také na žárovky. Nesmí jít mezi sklo, nýbrž do červených nádob na elektro. A skleněné lahve, náležící do zelených nádob, nemusí být vymyté, dokonce je lze vyhodit i se šroubovacími víčky – sběrný dvůr je umí odstranit.

Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí Městského úřadu Jičín